Η Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια θέτει ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους για τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεών της όσον αφορά την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, το θετικό αποτύπωμά της στην κοινωνία και στην προστασία των εργαζομένων της. Με γνώμονα τα παραπάνω, έχει ενταχθεί και στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, μέσω της οποίας έχει πιστοποιηθεί βάσει του πρωτοκόλλου ETHOS. Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, οι ενέργειές της αναπτύσσονται βάσει του τρίπτυχου Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η εταιρία μας παράγει προϊόντα τα οποία προάγουν την ανθρώπινη υγεία βάσει επιστημονικών μελετών, ενώ παράλληλα προέρχονται από τη φύση. Αποτελούν βάση της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο ενδεδειγμένη για τον άνθρωπο και η πιο βιώσιμη για το περιβάλλον.

 

1.Παραγωγική διαδικασία

Η παραγωγική διαδικασία αποτελεί ένα «κλειστό κύκλωμα» κατά την οποία δεν προκύπτουν απόβλητα. Επίσης, δεν γίνεται σε κανένα στάδιο χρήση νερού.

 

2.Ανακύκλωση

Τυχόν απόβλητα όπως υλικά συσκευασίας ανακυκλώνονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και με τη συνδρομή στην Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης όπως ορίζει η νομοθεσία. Επίσης, οι πελάτες και οι καταναλωτές ενημερώνονται κατά το δυνατό για τον ορθό τρόπο απόρριψης των χρησιμοποιημένων ελαίων – με απώτερο στόχο την τελική χρήση τους ως βιοκαύσιμο.

 

3. Δράσεις για το περιβάλλον

Η εταιρία μας, μέσω της συμμετοχής της στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, αλλά και αυτόνομα συμμετέχει σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, εφαρμόζει πρωτόκολλα βιολογικής γεωργίας στον ιδιόκτητο ελαιώνα, ενώ διαθέτει άδεια τυποποίησης βιολογικών προϊόντων. Επίσης, γίνεται διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων για την ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων κατά το πλύσιμο των χεριών, τον καθαρισμό των σταθμών εργασίας και τη μείωση της χρήσης χαρτιού όπου αυτό είναι εφικτό.

 

4. Βελτιστοποίηση προϊόντων
Στα πλαίσια συνεχούς βελτίωσης των παραγόμενων προϊόντων, το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης, θέτει συνεχώς νέους στόχους βελτίωσης είτε των συσκευασιών είτε των ίδιων των α’ υλών με απώτερο σκοπό τη μείωση απωλειών και ρύπων, τη μείωση της χρησιμοποιούμενης ενέργειας, τη μείωση πλαστικού και χαρτιού. Επίσης, φροντίζει ώστε να συνεργάζεται με προμηθευτές οι οποίοι μοιράζονται τις ίδιες αξίες όσον αφορά το περιβάλλον και την κοινωνική ευθύνη. Για το λόγο αυτό, διασφαλίζει ανάλογα πιστοποιητικά ανακυκλωμένων ή ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

1. Πολιτική επισκέψεων

Στα πλαίσια της επιχειρηματικής και κοινωνικής δράσης της εταιρίας μας, υποδεχόμαστε κάθε χρόνο μαθητές, κυρίως από την περιοχή της Κορινθίας.
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, έχουμε τους ακόλουθους στόχους:
-να ενημερώσουμε για τη σωστή διατροφή των παιδιών, με βάση τη μεσογειακή διατροφή.
-τη σημασία του ελαιολάδου στη διατροφή μας και το διαχωρισμό των διαφόρων κατηγοριών
-ενημέρωση για τα λιπαρά στη διατροφή μας
-τη σημασία της μεταποίησης για τη διασφάλιση της ποιότητας
-επίσκεψη στη μονάδα τυποποίησης ελαίων
-ενημέρωση για την ορθή απόρριψη-ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου ελαίου
-ενημέρωση για τον τρόπο διαχείρισης (ανακύκλωση) μη κατάλληλων υλικών συσκευασίας και υπολειμμάτων φίλτρου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, καθώς δεν προκύπτουν άλλα απόβλητα κατά την διαδικασία παραγωγής.

Επίσης, πραγματοποιούμε παρουσιάσεις σε σχολεία, ΙΕΚ, σχολές μαγειρικής. Στόχος των παρουσιάσεων αυτών είναι:
-η ενημέρωση παιδιών και ενηλίκων για τη σωστή διατροφή
-η εκπαίδευση για το διαχωρισμό των λιπαρών, για την προστασία της υγείας
-η εκπαίδευση για τη σωστή χρήση των λιπαρών στο μαγείρεμα με στόχο τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας του καταναλωτή
-η εκπαίδευση για την ιστορία και την υψηλή βιολογική αξία του ελαιολάδου
-η ενημέρωση για την ορθή απόρριψη-ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου λαδιού

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επισκέψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε γράφοντας στο mail@hfo.gr

 

2. Στήριξη της τοπικής κοινωνίας

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας μέσω προσλήψεων από την περιοχή στην οποία βρίσκεται η μονάδα τυποποίησης, ενώ συνεργάζεται σε πολλούς τομείς με τοπικούς προμηθευτές ή τοπικούς εξωτερικούς συνεργάτες.

3. Πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής

Ισθμός Κορίνθου

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρίας βρίσκονται στο Καλαμάκι Κορινθίας, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον Ισθμό της Κορίνθου. Οι επισκέπτες μας σε λίγα λεπτά μπορούν να βρεθούν σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Πελοποννήσου.
Ο Ισθμός αποτελεί το κατεξοχήν στρατηγικό σημείο του ελλαδικού χώρου και ένα από τα σημαντικότερα της ανατολικής Μεσογείου. Η διάνοιξή του αποτέλεσε από την αρχαιότητα μείζον θέμα καθώς η δημιουργία διώρυγας θα έλυνε πολλά προβλήματα για την ναυσιπλοΐα και το εμπόριο. Πρώτος συνέλαβε την ιδέα της διάνοιξης ο Περίανδρος, τύραννος της Κορίνθου, περίπου 602 προ Χριστού ο οποίος τελικά αρκέστηκε στην δημιουργία του Δίολκου. Τελικά μετά την Τουρκοκρατία, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος μετά από πολλές διεργασίες ολοκλήρωσε την διάνοιξη του Ισθμού. Για την δημιουργία της χρησιμοποιήθηκαν 2.500 εργάτες και τα τελειότερα μηχανήματα της εποχής. Έχει μήκος 6.343 m, πλάτος στην επιφάνεια της θάλασσας 24,6 m και στο βυθό της 21,3 m, με ωφέλιμο βάθος 7,5 έως 8 m. Κατά τη διάρκεια των εργασιών εξορύχθηκαν 12 εκατομμύρια m³ χώματος. Κάθε χρόνο το πιο διάσημο κανάλι του ελλαδικού χώρου διαπλέεται από 15.000 περίπου πλοία διαφορετικών εθνικοτήτων.
Το 2021 συνέβη μια μεγάλη κατολίσθηση κρατώντας τον Ισθμό κλειστό μέχρι σήμερα.

ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Λουτράκι

Το Λουτράκι είναι ένας τουριστικός προορισμός με μακρά ιστορία. Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής και ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας προσφέρουν ανεξάντλητες επιλογές διασκέδασης, αναψυχής και διακοπών. Παρέχει στους επισκέπτες όλα τα είδη τουρισμού (θαλάσσιο, ιαματικό, αστικό, γαστρονομικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό και αρχαιολογικό).
Στα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα, συγκαταλέγονται ο φυσικός του πλούτος με τις πηγές φυσικού μεταλλικού και ιαματικού νερο και οι σημαντικές τουριστικές υποδομές.

Φάρος Μελαγκάβι

Ο Φάρος στην Άκρα Μελαγκάβι ή Φάρος Ηραίον χωρίζει την βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου από τον κόλπο τον Αλκυονίδων βόρεια. Οδηγεί τα πλοία που πλέον στον κορινθιακό και κινούνται προς το λιμάνι και την διώρυγα της Κορίνθου από το 1897.
Το 1982 φάρος ηλεκτροδοτήθηκε αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται οδικώς από το Λουτράκι προς την λίμνη της Βουλιαγμένης.

ΦΑΡΟΣ ΜΕΛΑΓΚΑΒΙ

Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου

Ο αρχαιολογικός χώρος Ηραίου βρίσκεται στη χερσόνησο της Περαχώρας, στα βόρεια του Κορινθιακού Κόλπου. Ο τόπος ονομαζόταν Ηραίο από την αρχαιότητα λόγω του ιερού αφιερωμένου στην Ήρα που βρίσκεται στο ακρωτήριο. Στην περιοχή έχουν αποκαλυφθεί, εκτός του ιερού της Ήρας, τα σημαντικότερα ευρήματα του πρώιμου Κορινθιακού πολιτισμού συμπεριλαμβανομένης μιας διώροφης στοάς, μιας μεγάλης υδροδεξαμενής με εντυπωσιακό σύστημα στεγανότητας, αίθουσες φαγητού και ένας δεύτερος μικρότερος ναός. Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο είναι δωρεάν.

ΗΡΑΙΟΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ

Μουσείο περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας βρίσκεται στην ορεινή Κορινθία, εκεί όπου, σύμφωνα με την μυθολογία, ο Ηρακλής αντιμετώπισε και εξολόθρευσε της Στυμφαλίδες όρνιθες. Το κτίριο του μουσείου σχεδιάστηκε ώστε να αξιοποιήσει θετικά στοιχεία του τοπικού κλίματος, όπως η δροσεροί άνεμοι για τη φυσική ψύξη και ηλιακή ενέργεια για τους χειμερινούς μήνες. Βασικοί στόχοι του μουσειολογικού σχεδιασμού είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Η επιδίωξη αυτή αποτυπώνεται με την ανάπτυξη της έκθεσης σε δύο ενότητες: η πρώτη αφορά το περιβάλλον της περιοχής, ενώ η δεύτερη αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Βασικό στοιχείο του σχεδιασμού του ήταν, επίσης, η απρόσκοπτη θέα προς την λίμνη. Το μουσείο προβάλλει από το επικλινές έδαφος, δηλώνοντας έντονα την παρουσία του.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ

Με κείμενα από https://sights-of-korinthia.korinthiaguide.com/

4. Δωρεές προϊόντων/Χορηγίες

Σε τακτά χρονικά διαστήματα, η εταιρία δωρίζει προϊόντα για διάφορους κοινωφελείς σκοπούς, είτε αυτόνομα είτε στα πλαίσια συλλογικών δράσεων της πρωτοβουλίας Ελλα-δικά μας. Επίσης, είναι κατά καιρούς χορηγός σε εκδηλώσεις για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και σε λαχειοφόρους για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

1.Οι άνθρωποί μας

Επενδύουμε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων μας μέσω της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, μεριμνούμε για την πιστή τήρηση των Κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας και φροντίζουμε για την διασφάλιση άριστων συνθηκών εργασίας.
Με γνώμονα τις αξίες αυτές, επενδύουμε στη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, εταιρική παροχή ομαδικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στήριξη της τοπικής κοινωνίας μέσω προσλήψεων.
Επίσης, εφαρμόζονται όλοι οι ισχύοντες εργασιακοί νόμοι που αφορούν τις αμοιβές και τα bonus.

 

2.Πολιτική κατά των διακρίσεων

Η εταιρία προάγει ένα εργασιακό περιβάλλον ίσων ευκαιριών, χωρίς διακρίσεις και παρενοχλήσεις στο χώρο εργασίας. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η Διοίκηση της εταιρείας εφαρμόζουν σαφή πολιτική και λειτουργούν ενεργά κατά των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλής, θρησκείας, χρώματος δέρματος ή άλλων διακρίσεων σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης, λειτουργεί σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εργασιακά πρότυπα.
Επίσης, εφαρμόζεται εσωτερικός κανονισμός δεοντολογίας για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας και την αρμονική συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων της.