Συμβουλές Υγείας
Συμβουλές Υγείας

Υγεία και Ευεξία

μελετήθηκαν οι φαρμακευτικές του ιδιότητες και η ιστορική σημασία του ως θρεπτική πηγή υγείας

αποκαλύφθηκε η επιστήμη της ελαιοπαραγωγής

εισήχθη η πρώτη νομοθεσία για την προστασία των ελαιοπαραγωγών

αναφέρθηκαν περισσότερες από 60 φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιολάδου στον Ιπποκράτειο Κώδικα

βιταμίνες (Α, Β1, Β2, C, D, E και K)

ιχνοστοιχεία (σίδηρος)

φυτικές ίνες

μέταλλα

μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

μείωση της αρτηριακής πίεσης

καλή λειτουργία του εγκεφάλου

υγεία των οστών

ομαλή διαδικασία της γήρανσης

αποτελεσματική λειτουργία του στομάχου και του εντέρου

ανάπτυξη στιλπνών αρτηριών

σωστή ανάπτυξη των νεογνών

προστασία του ανθρώπινου οργανισμού από την ηλιακή ακτινοβολία

καλή λειτουργία του μεταβολισμού

Αν πιείτε λάδι πριν το γεύμα, προστατεύετε το στομάχι από το έλκος.

Αν πιείτε μία με δύο κουταλιές μαζί με λεμόνι ή καφέ, προλαμβάνετε την δυσκοιλιότητα χωρίς να δημιουργείτε εντερικές ενοχλήσεις.

Το ελαιόλαδο αποτελεί μια άκρως υγιεινή απόλαυση, μιας και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως είναι βιταμίνες (Α, Β1, Β2, C, D, E και K), τα ιχνοστοιχεία (σίδηρος), οι φυτικές ίνες, τα μέταλλα και η υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Από την αρχαιότητα, το ελαιόλαδο αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας, αφού οι Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι, όπως ο Διοσκουρίδης, ο Αναξαγόρας και ο Εμπεδοκλής, μελέτησαν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και την ιστορική σημασία του ως θρεπτική πηγή υγείας. Ο Αριστοτέλης με τη σειρά του αποκάλυψε την επιστήμη της ελαιοπαραγωγής, ενώ ο Σόλων εισήγαγε την πρώτη νομοθεσία για την προστασία των ελαιοπαραγωγών αναγγέλλοντας ότι δεν επιτρέπεται να κόβονται πάνω από δύο ελαιόδεντρα το χρόνο από τους αθηναϊκούς ελαιώνες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στον Ιπποκράτειο Κώδικα αναφέρονται περισσότερες από 60 φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιολάδου.

Μέχρι και τις μέρες μας, το ελαιόλαδο απασχολεί την επιστημονική κοινότητα. Σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου συγκεντρώνει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

Μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, λόγω του μειωμένου επιπέδου της κακής χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει, διότι το λάδι ελιάς είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά στοιχεία που βοηθούν τις αρτηρίες να διαστέλλονται, µε αποτέλεσμα να μειώνουν την πίεση.

Συμβάλλει αντίστοιχα στην αύξηση της καλής χοληστερόλης.

Θεωρείται τονωτικό και ωφελεί τους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις.

Συντελεί στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και στην καλή υγεία των οστών, ειδικότερα στα μικρά παιδιά, αφού βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε, βοηθά στην ομαλή διαδικασία της γήρανσης καθιστώντας το απαραίτητο για τους ηλικιωμένους.

Αποδεικνύεται «βάλσαμο» για το στομάχι µας, αφού ενισχύει το πεπτικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο για τη δημιουργία στομαχικού έλκους και γαστρίτιδας. Ακόμη, διαθέτει υπακτικές (καθαρτικές) ιδιότητες και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από την ηλιακή ακτινοβολία και καταπραΰνει τον πόνο από τα τσιµπήµατα των εντόμων ελαττώνοντας τα γαστρικά υγρά.

Αποτελεί πολύτιμο και απαραίτητο συµπλήρωµα για το μητρικό γάλα, καθώς εξαιτίας των οξέων που περιέχει, βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των νεογνών.

Τα κύτταρα του σώματος ενσωματώνουν τα πολύτιμα λιποοξέα του ελαιολάδου, κάνοντας τις αρτηρίες πιο στιλπνές και το δέρμα πιο λείο.

Τέλος, βοηθά στην καλή λειτουργία του µεταβολισµού, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει και να ελέγχει την παχυσαρκία. Είναι απαραίτητο για όσους πάσχουν από διαβήτη, καθώς εξισορροπεί το σάκχαρο.